Novosti                                         Peta edukativna radionica predstavnika suvlasnika


Dana 7.5. 2014. u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održana 5. edukativna radionica na temu:

 „MOGUĆNOSTI OSTVARIVANJA POTPORA I MODELA FINANCIRANJA PROJEKATA ENERGETSKE OBNOVE U STAMBENIM ZGRADAMA“

Na radionici su sudjelovali predstavnici 24 zgrade, voditelji svih službi i direktor Domouprave Dubrovnik, Stručni suradnik DURA-e, predavači iz tvrtke RITEH i PBZ a susret je medijski popratio DUTV.

Uvodnim izlaganjem g. Konsuelo Končić, direktor Domouprave Dubrovnik zahvalio se svim prisutnim na dolasku, obećao punu podršku i angažman od strane Domouprave te najavio prijavu 20 zgrada na subvencioniranu izradu energetskih certifikata od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem koje će se ostvariti 40% bespovratnih sredstava.

U nastavku Marko Cosmai iz DURA-e  predstavio je subvencionirani program Grada Dubrovnika, DURA-e i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za postavljanje solarnih panela na krovišta stambenih zgrada. 

Igor Boni iz riječke tvrtke RITEH za projektiranje, konzalting i inženjering predstavio je energetski certifikat, njegovo značenje, dostupne poticaje, ali i zakonske obveze.

Također je i službeno predstavljen prvi dubrovački višestambeni energetski certifikat izrađen upravo od ove firme za jednu zgradu pod upravom Domouprave Dubrovnik.

DURA i Domouprava nastavljaju snažnu suradnju i promociju energetske učinkovitosti u Gradu Dubrvniku putem info dana koje planiraju održavati redovito. DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Domoupravom Dubrovnik će poticati sve stambene zgrade koje ostvare poticaj od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa dodatnih 10% bespovratnih sredstava.

Info dan je zaključen s prezentacijom o mogućnostima kreditiranja od strane g.Nediljka Rojnice iz Privredne banke Zagreb putem kojeg je predstavljena mogućnost ostvarivanja dodatnih 15% sredstava putem darovnice EIB-a za kredite energetske učinkovitosti.

Kako bi se svim prisutnim dokazala isplativost energetski efikasnih projekata predstavljen je stvarni primjer jedne zgrade iz Rijeke koja je uzela kredit od 166.000 EUR kredit na 10 godina da bi ukupne obveze za isti period iznosile samo 127.759 EUR s čime je ušteđeno gotovo 101.303 EUR, a procijenjeni period povrata je oko 5 godina što je odlično s obzirom da su stanari dobili potpuno obnovljen objekt u visokom energetskom razredu koji je udobniji, ljepši, kvalitetniji i jeftiniji za život.

Prezentacije možete vidjeti ovdje: 

DURA i Grad Dubrovnik
RITEH Rijeka
PBZ model financiranjaInfo dan

Četvrta edukativna radionica

Treća edukativna radionica

Edukacijska radionica o energetskoj obnovi

Energetsko certificiranje

Prijedlog programa energetske obnove stambenih zgrada

Što je to energetska učinkovitost?

Natrag na naslovnicu...